Här bor vi med ......

Vi är en hundtokig familj som består av Håkan, Tina, och våra döttrar, Isabelle och Malin. Jag arbetar på centrallasarettet i Västerås och Håkan arbetar som målare. Förrutom våra härliga barn och deras fotboll och innebandy så är hundar vår stora passion, att träna och tävla hör till vårt fritidsintresse och har så gjort sedan början på 80-talet.

Min första hund fick jag som 14-åring och det var en brun labrador som dog bara 3 år gammal i cancer, sedan skaffade vi oss en ny svart labrador vid namn Prouds Savoy, det var då jag fick min första kontakt med brukshundklubben. Året var 1982 och jag gick min första appell-kurs där.

Under åren har jag suttit med i, som det då hette utbildningssektorn, styrelsen och Håkan har under många år suttit med i tävlingssektorn för Skultuna Bk. Förrutom detta har vi hjälp till med kursverksamheten till och i från.

Håkan hade allt i från lapphund till schäfer under uppväxten, men rätta intresset för hund fick han inte förrän vi skaffade vår första egna hund, "Indo".

När vi flyttade tillsammans så skaffade vi direkt en afghan-hane vid namn Jagannatha´s Birdie Num-Num "Indo". Att leva med en afghan är att leva ett speciellt liv fullt med överraskningar, han var en stor härlig clown men samtidigt en värdig aristokrat. Honom ställde vi ut lite grann men då han inte blev så maskulin i uttryck och storlek så blev det inte så mycket utställt. Jag tävlade även lite lydnad och nå´n spårtävling med smärre framgång. Ena tävlingen gjorde han allt han skulle för att nästa tävling inte göra någonting av vad jag ville han skulle göra. Helt rastypiskt men underbar på många andra sätt.

Nu ville jag ha en hund med mer lättfriserad päls, mindre egensinnig och mer följsam så valet föll för Dobermann. År 1987 föddes min lilla Fresco´s Shami-Shangrila, " Shami " henne hade jag i nästan 14 år och under den tiden hade hon blivit Svensk lydnadschampion Korad ( 201p ) uppflyttad elit sök och gk.lägre klass spår.

Efter ca 1 år blev även Håkan frälst i rasen och köpte en egen, Fresco´s Kinnie-Karisma, "Kinnie" som även hon blev Korad (156p ) cert.poäng i Ekl. spår och så tävlade han lydnad med henne. Hon blev ochså nästan 14 år. De var två härliga, mentalt trevliga hundar som vi haft massor av roliga, mysiga stunder med.

Båda våra Dobbisar var sparsamt utställda då de tyvärr saknade tänder.

Trots att en bra dobermann hör till en av våra favoritraser så föll vi för Australian Shepherd, en vallhund med allround-egenskaper. Jag har tidigare varit inne på Border collie men såg ett reportage i brukshunden som gjorde att vi föll för "aussien" (som den kallas ibland).

År 1998 köpte jag Crofter Holding´s Blue Wing " Winga " som nu är Korad, SLCh, SUCh, och cert.poäng i Ekl. spår. Crofter Holding´s Hole in one eller " Caddie" som vi kallar henne är en tik efter "Winga" som Marianne och Gunnar, kennel Crofter Holding´s fött upp och som är Håkans träningskompis, hon är född år 2000 och uppfl. t. HKL spår, 2:a pris i lydn. klass 3.

Våra nu aktiva tävlings hundar är "Winga´s" dotter och vår egen uppfödda SE BCh KORAD BW:s Queen Of Lizards, Lizzie, där jag, Tina är den som tränar/tävlar henne. Vi har 3 cert i spår och i lydnadsklass 3 har vi 1:a pris (dec. 2010) 2011 skall vi starta i eliten. Ur kullen vi hade 2008, Ginkullen har vi sparat en tik som jag skall starta tävlandet med under 2011, hon heter Blue Wingfirés Flower Power "Gnizta". Vår lilla ystra tjej, social, pigg o alert tik. Håkan har startat högre klass spår med sin träning/tävlings kompis Crofter Holding´s Nina Roja "Tosca". De tränar även vallning nu och då. Tosca hade en kull 2009 som också skall bli spännande att följa.

Vi har uppfödning i väldigt liten skala och målet är naturligtvis att föda upp friska, mentalt sunda Aussies samt bevara dess karaktär och behålla deras egenskaper som gör rasen till den mångsidiga bruks/vall/vakthund den står som i rasstandarden.

Vi vill att våra hundar ska fungera såväl i hemmet och i vardagen som på tävlingsplanen. Målet är att hundarna skall vara självständiga i det arbete som så krävs men inte så självständiga att de inte kan samarbeta.

Valparna bor inomhus med oss. De får träffa nya människor när de är ca: 3,5- 4 veckor gamla. Ungefär vid samma ålder (4 v) får de bli introducerade till utomhus gården för dagliga lekstunder. Där har vi olika leksaker, bollar, trasor slangar, metall föremål mm. Allt för att bekanta sig med så mycket som möjligt. De får nya saker nästan varje dag att undersöka. Valparna har oxå möjlighet att klättra uppför och nedför, igenom rör och saker att balansera på.

Vi tror att de här aktiviteterna hjälper valparna i deras framtid att bli hundar med god koncentrations förmåga, lekfulla, och nyfikna individer. Vi tror oxå på att detta hjälper till att göra dem till hundar som får bra självförtroende att känna sig trygga i olika miljöer.

Sist men inte minst så får de MYCKET KÄRLEK och OMTANKE från oss alla under den tiden de finns hos oss. Var och en blir ompysslad, hanterad, och får gå med oss på egna upptäcksfärder till nya platser när det är ett par veckor kvar till leverans.

 

....far/husse i huset, Håkan

...och mor/matte i huset, Tina

 

...äldsta dottern, Isabelle

...och yngsta dottern, Malin

.....och våra härliga fyrbenta vänner.